top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

HOOR JE WEL WAT IK ZEG?!

Af en toe ook het idee dat je niet gehoord wordt? Dikke kans dat jij diegene óók niet hoort.


Huh?


Laatst had ik het ook weer. Ik was met iemand in gesprek over een onderwerp waarin we van mening verschilden. Niet toevallig ging het over duurzaamheid. Ik leg uit hoe ik er tegenaan kijk, in rustige, genuanceerde taal, niet te stellig, niet teveel mening. Zo begrijpt hij het wel, hoor ik mezelf nog denken.

Maar nee, als antwoord krijg ik allerlei correcties en argumenten op mijn standpunt! En vervolgens een andere mening er tegenaan. ‘Hè’ denk ik nog, ‘hoor je dan niet dat ik helemaal niet met je in discussie wil, maar dat ik alleen mijn standpunt uiteen probeer te zetten? ’ En tegelijkertijd doet dit ook iets met mijn gemoed. Het irriteert me, ik voel me namelijk niet begrepen en niet gehoord. En die oorzaak van irritatie ligt – je raadt het al – uiteraard niet bij mij.


Lang verhaal kort, voor ik het wist was ik verzeild in een discussie die nergens heen gaat, die steviger werd en die me zelfs het gevoel van ongemak gaf zoals ik dat uit conflictsituaties ken. En daar had ik geen zin in dus ik stap uit. Laten we het er maar niet meer over hebben, ‘jij hoort me toch niet’.


Maar hoorde ik die ander eigenlijk wel? Welk sentiment zat er onder de correcties en argumenten en waarom waren die voor hem zo belangrijk? En was ik me bewust van mijn eigen gevoel niet begrepen te worden in mijn intentie? In retrospectief allemaal haakjes voor vragen die juist hadden kunnen verbinden en hadden kunnen zorgen voor begrip. Vaardigheden die ik al jaren beheers, maar toch the heat of the moment niet altijd uit de kast weet te trekken


Ik raak nooit uitgeleerd op de relatie tussen luisteren en reageren. En kom er meer en meer achter dat de vaardigheid om je bewust te zijn van wat er gebeurt, bepalend is voor het verloop van een gesprek. D verbinding is cruciaal als je elkaar wil begrijpen, niet het argument! Als ik om me heen kijk naar alle taaie onderwerpen en nog taaiere gesprekken die we over zo veel onderwerpen moeten voeren, moeten we keihard met deze vaardigheid aan de slag


DUS: 17 februari organiseer ik een Workshop Luisteren van een halve dag op basis van de 4 luisterniveaus uit Theory U. Ik beloof je allerminst aan het einde van dit dagdeel dat jij feilloos ieder gesprek tot een perfect einde brengt. Ik beloof je wél dat je een goed gevulde toolbox hebt waarmee je de vaardigheden luisteren en reageren kan ontwikkelen én dat je er al flink mee hebt geoefend.


Wat: Workshop Luisteren

Wanneer: 17 februari

Waar: Molen de Adriaan, Haarlem

Hoe laat: 13.00 – 16.30

Kosten: Het is een eerste testworkshop, bepaal wat je het waard vind!


Bij zijn? Laat het me weten!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page