top of page

Theory U in één dag

“Kan je me in één zin vertellen wat Theory U is?” Deze vraag kan jij moeiteloos beantwoorden na het volgen van deze training! 


Theory U is een raamwerk voor verandering waarin de harde, de zachte én de systemische kant van verandering verenigd zijn. Ben jij benieuwd hoe dit precies in elkaar zit en hoe je Theory U direct kan toepassen? In deze training leer je op een simpele en heldere manier de basis kennen én toepassen. Luister- en gespreksniveaus, transformatie, schrijf- en visualisatieoefeningen: Ze komen allemaal aan bod.

Theory U in één dag

Datum: 24 november '23
Tijd: 9:15 - 16:30
Locatie: Molen de Adriaan, Haarlem

Wat gaan we doen?

In deze training leer én ervaar je in 1 dag wat Theory U is en kan brengen. Dit doe je aan de hand van een vraag die nu bij jou leeft. Learning by doing.

Wat levert het op?

- Je begrijpt wat Theory U is en hoe je het toepast als raamwerk voor fundamentele verandering;

- Je onderzoekt, ontdekt en ervaart hoe verschillende technieken uit Theory U werken zodat je ze ook na de training actief kan toepassen;

- Je gaat actief aan de slag met een (verander-)vraagstuk dat jou bezig houdt, reflectie op jouw eigen praktijk;

- Je doet concrete inzichten op die jou helpen een stap te zetten en leiding te geven aan de toekomst zoals jij die voor ogen hebt. ​

Investering

€ 299,- (ex BTW), inclusief lunch, koffie, thee en chocolaatjes

Kleine beurs? Laat het me weten, dan vinden we een oplossing!

Image by Maximilian Jaenicke
Theory U in één dag: Diensten

Hoe ziet de training eruit?

Het doel van deze training is dat je in 1 dag leert en ervaart wat Theory U is en wat het kan brengen. Theory U gaat echt over gewaarworden van en leidinggeven aan verandering die jij zelf kan realiseren. Het tweede doel van de training is dat je de deur uit loopt met frisse inzichten en concrete mogelijkheden waarmee jij concreet aan de slag kan.
Om zoveel mogelijk effect te halen is de training opgebouwd volgens het experience, practice, apply principe. Ervaar het effect van de theorie, oefen met de theorie op je eigen situatie en pas het vervolgens toe in praktijk. Om je maximaal impact te kunnen laten maken is de training zo opgebouwd dat je stap voor stap jouw eigen vraag kunt onderzoeken. Dit kan alles tussen een kleine concrete vraag zijn (‘hoe ga ik om met persoon x’ ‘hoe bereik ik deze verandering in die situatie) of een grote vage vraag zijn (‘ik wil iets bijdragen aan duurzaamheid’ of ‘mijn baan past me niet meer’). Verwacht een dynamische mix tussen theorie en praktijk!

Welke onderwerpen worden behandeld?

De nadruk van de training ligt op de linker kant en op de bodem van de U. Waarom? Theory U is een iteratief proces, je volgt het pad van de U en doet met ieder stapje ontdekkingen die je verder helpen.

De onderwerpen die aan bod komen:

 • Downloading: Onderzoek naar de vraag vanuit verschillende perspectieven, onderzoek naar je eigen aannames. Hoe kan je je blik openen?

 • Seeing: Ontdek hoe je zelf onderdeel bent van het geheel, en daarmee onderdeel van je vraag. Welke patronen hou je in stand? Welke patronen zou je mogen doorbreken of achter je laten om een stap  te zetten? Hoe kan je je hart openen voor nieuwe wegen?

 • Sensing: Waar downloading en seeing gaan over rationele of cognitieve benaderingen, gaat sensing over meer over gevoel. Wat gebeurt er als je je verplaatst in andere mensen? Wat ervaar je als in het hier en nu verbindt? Hoe zorg je dat je met open wil voor verandering naar het probleem kijkt?

 • 4 luisterniveaus: Er zijn 4 manieren om te luisteren. Leer en ervaar welke manieren dit zijn, herken je eigen ‘default luistermodus’ en herken wat het effect is op de gesprekken die je voert.


Op de bodem van de U bevindt zich de fase ‘Presencing’, waar de daadwerkelijke transformatie plaatsvindt.

 • Presencing: Afhankelijk van hoe ver jij bent in het onderzoeken van je vraag aan de linkerkant van de U kun je in deze fase op onderzoek naar wat de toekomst je kan brengen. In deze fase gaan we aan de slag met het onder- en bovenbewuste door bijvoorbeeld te schrijven, associëren en visualiseren. Daarnaast leer je generatief luisteren, waarmee je een ander ondersteunt dit onderzoek te doen.


Tot slot staan we kort stil bij de rechterpoot van de U: Bouwen aan de toekomst zoals jij die, nu je gezien hebt wat je te doen staat, vorm wil gaan geven.

 • Chrystalising (en evt Protoyping): Welke kanten kan je op? Welke betekenis hang je aan de transformatie? Wat is het kleinst mogelijke stapje waarmee je beweging wil gaan creëren? Welke dingen kun je nu al concreet maken? Welke experimenten wil je gaan uitzetten?


De laatste stap aan de rechterkant van de U is protoyping: het concreet uitvoeren van experimenten en feedback ophalen. Mocht je tot écht concrete experimenten komen dan kan je hier direct na de training mee aan de slag!

Praktische informatie

 • Locatie: Molen de Adriaan, Papentorenvest 1A / 2011 AV Haarlem (10 minuten vanaf Haarlem CS of dichtsbijzijnde parkeergarage)

 • Tijd: 9.15 – 16.30

 • Investering: €299,- (ex BTW, inclusief lunch, koffie, thee)

 • Draag schoenen waar je een tijdje op kan wandelen, we gaan ook naar buiten!

 • Op de locatie worden de geldende Covid richtlijnen gevoerd, zorg dat je even een zelftest doet.

Theory U in één dag: Lijst
bottom of page