- Mariëtte Alblas
"Waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan"
Las ik gister in koeienletters langs de A27. De kramp die angst op mislukken geeft, kan je inderdaad verlammen. Maar moet je dan iets wél laten mislukken voor iets nieuws kan ontstaan? Welnee, de volgende 4 vragen kunnen je verder op weg helpen.
Tijdens de trainingen die ik geef over Theory U werken deelnemers altijd met een vraag. Ik vraag ze een vraagstuk mee te nemen: Iets waar je in vast zit en niet uit komt, of juist iets waar je wat mee wil maar wat je niet van de grond krijgt. De vraag gaat bijna altijd over een situatie waar je vanaf wil, een obstakel op de weg en over iets nieuws wat mag ontstaan.
Ik vind het elke keer weer een mooi fenomeen: Veel deelnemers kunnen aan hun innerlijke kompas voelen welke richting ze op willen en of iets klopt of niet. Tegelijkertijd is het o zo lastig om de stap van 0 naar 1 te zetten en in beweging te komen. De angst voor mislukking of falen is vaak sterker dan de beloning in het verschiet. En dat is best logisch als je je bedenkt dat je die beloning nog niet concreet hebt. Je bent immers vooral bezig met heel hard nadenken en niet weten hoe je kan beginnen. Waardoor je niet kan bedenken wat in het verschiet ligt. Een vicieuze cirkel.
Dus hoe pak je het aan? De volgende 4 vragen kunnen je inzicht geven in wat je belemmert om de stap te zetten richting het nieuwe. Stel je zou het roer omgooien en een nieuwe richting inslaan:
1. Wat denken zij ervan? Wat zouden de oordelen van de mensen om je heen zijn?
2. Wat denk ik er eigenlijk van? Je hebt in de afgelopen jaren een beeld van jezelf opgebouwd. Wat betekent deze verandering voor het beeld? Waar ben je bang voor en is die angst terecht?
3. Wat zijn mijn zorgen voor de toekomst? Waar zie je het mis gaan?
4. Wat zijn je zorgen over het verleden? Waarvan denk je ‘had ik maar’ of heb je spijt van?
Grote kans dat het merendeel van je belemmerende gedachten in één van deze 4 bakjes vallen. Schrijf ze eens uit, praat er eens over en zet het in perspectief. De denkpatronen houden je waar je bent. Waarvoor beschermen deze patronen je? En heb je die bescherming nog wel nodig of mag je een stap zetten?
Mislukken is een heel groot woord. Je hoeft niet te mislukken om verder te komen. Sterker nog, waardeer de belemmerende denkpatronen want ze hebben je in het verleden veel gebracht. Maar als je voelt dat het tijd is voor de volgende stap? Bedank ze en stap met die grote sprong het diepe in!
Als je ook aan de slag wil met jouw vraag: 15 september en 4 november staan er weer trainingen gepland. Je schrijft je hier in!
