top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

Sta op, spreek je uit, maak impact!

Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een evenement waar een paneldiscussie werd gehouden over duurzaamheid. Het was een divers panel aan experts, er was een strakke stelling geponeerd, er werden goede verkennende vragen gesteld en er werden onderbouwde inzichten gedeeld. Alles liep zoals bedoeld tot er iemand letterlijk opstond en zich richtte tot iedereen die aanwezig was.


“En, zitten jullie hier allemaal lekker in je hippe stoel? Drankje erbij? Beetje praten over duurzaamheid? Ben je mooi je ouders aan het tros maken dat je succesvol bent? Zoals jullie, of beter wij, erbij zitten hier vormt de essentie van het probleem! Waarom staat niemand op? Spreek jij je wel eens uit tegen de gevestigde orde? Ga je wel eens ergens tegenin? Deze consensus en eensgezindheid over diversiteit op hippe locaties voegt niets, maar dan ook niets toe aan de transitie die we te maken hebben!”.


Oei.


Direct voelde ik het ongemak in de zaal. En de verschillende reacties erop. Weerleggen, verdedigen, terugkaatsen. Een paar mensen vertelden dat ze zeker hun eigen pad liepen, en zeker binnen de gevestigde orde het pad van impact voor zich zagen. Anderen hielden zich afzijdig. Waaronder ik.


Ik was namelijk even de draad kwijt. Er gebeurde zoveel tegelijkertijd: meerdere lijnen in het gesprek, een enorme golf aan ongestructureerde energie in de groep en, belangrijkste van allemaal, een wirwar aan gedachtes, mogelijke reacties, oordelen, cynisme, angst en vragen in mijzelf.


Pas later realiseerde ik me dat precies deze stemmen in je hoofd het je zo moeilijk maken om te zien wat er gebeurd. Juist omdat ik zo druk was al deze informatie verwerken, duiden en een plaats te geven maakte dat ik niet meer goed kon zien wat er gebeurde. Toch mooi, ben je week in week uit bezig met Theory U van Scharmer, kan je nog steeds verrast en overgenomen worden door de Voices of Judgement, Cycisism en Fear. En voor het eerst drong écht diep tot me door: eigenlijk belemmert je binnenwereld om de buitenwereld waar te nemen en de juiste interventie te doen.


Werk aan de winkel! Mijn eigen winkel maar ook die van iedereen die zich inzet voor een gezondere wereld. Precies wat nodig is: een binnenwereld die je in staat stelt juist die goede interventie naar de buitenwereld te doen. Spreek je uit, bundel die rondvliegende energie in een gedeeld gevoel van kracht en gerichte actie! Creëer beweging! Ontwikkel die vaardigheid met vallen en opstaan!


Ik dank in ieder geval de man die opstond en me dit inzicht gaf. Hij maakt impact.
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


Post: Blog2_Post
bottom of page