top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

Persoonlijke groei gaat niet over jou

'Hè! Nee!' Was mijn eerste reactie. Het gaat over de eigen weg die je aflegt! Ik weet ook wel dat dat soms ook met anderen is (iets met een tegeltje over ‘in je eentje ga je hard maar samen kom je verder’), maar echt geloven deed ik het niet. Tot het kwartje ineens viel in een gesprek over Theory U (waarvoor dank Dave). Laat me je meenemen:


Diepgaande transitie vindt plaats op 4 niveaus:

- Micro: Jijzelf. Denk aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

- Meso: Interactie. Denk aan interactiepatronen die bepalen hoe je informatie onderling uitwisselt.

- Macro: Organisatie op grotere schaal. Denk aan governance structuren, organisatiestructuren.

- Mundo: Het systeem in de wereld. Denk aan mondiale bewegingen, tendensen.


In deze 4 niveaus zit een logische opbouw, alleen jij kan iets in beweging zetten vanuit een inzicht dat je krijgt (micro). Dit kan alleen in interactie met anderen (meso), waaruit weer een grotere beweging kan ontstaan (macro – mundo). Dit gaat over de impuls die jij aan de wereld om je heen kan geven.


Maar toen kwam het inzicht: het werkt parallel óók andersom. Want waar haal jij die impuls vandaan die je aan de wereld om je heen geeft? Is die écht zelfbedacht? Nop. Je hebt een groot aandeel, zeker in de actie. Maar het moment waarop je idee ontstond deed je niet alleen. Dit heeft alles met het fenomeen collectieve intelligentie te maken. Let op:


- Micro: Inzichten die je krijgt als je een podcast luistert of een boek leest komen niet uit het niets. Alles wat je al wist en wat je bezig houdt vormt de bedding voor je geleerde les. Deze heb je niet alleen gecreëerd, die is langzaam onder andere ontstaan in interactie met anderen.

- Meso: Met elkaar weet je meer dan in je eentje. Je kunt in een goed gesprek samen tot nieuwe zienswijzen komen, met behulp van een coach een inzicht krijgen, of geraakt zijn door iemand die zijn persoonlijke verhaal deelt met je. Interactie heeft dan effect op jouw persoonlijke ontwikkeling. Jouw inzicht, mede mogelijk gemaakt door de ander. Misschien zelfs een gedeeld inzicht waarvan jij denkt hier moet ik wat mee?

- Macro: Iedere groep en ieder team waarin jij functioneert kent een gedeelde energie of misschien zelfs bewustzijn, en kan daardoor komen tot fantastische ideeën, plannen en initiatieven. Het fenomeen wat hier speelt is ‘collectieve intelligentie’: 1 + 1 is (veel) meer dan 3!

- Mundo: Wereldwijde bewegingen kunnen inspireren, collectieve actie ontketenen, verbondenheid geven met mensen die je niet kent. Ze kunnen ervaringen geven waarvan je weet; hier wil ik meer van.


Jouw sociale context en je persoonlijke groei gaan hand in hand, gaan in balans, zorgen voor elkaar.


Stel jezelf eens de vraag bij je volgende stap: Ga je deze vinden door verdieping en volharding op je eigen pad of juist door verbreding in je vraagstuk samen met anderen?34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page