top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

Solderen in 4 stappen

Op random momenten, zoals vanochtend met regen en wind tegen op de fiets, denk ik ineens “solderen”. Een woord dat ik de afgelopen weken vaak tegenkom in verschillende context. Elke keer draait het om dezelfde vraag; hoe kunnen we twee of meer verschillende groepen mensen zo met elkaar in contact brengen dat er een verbinding ontstaat, dat de energie gaat stromen en dat het lampje gaat branden?


Mooie beeldspraak, maar vooral een essentiële basis als je met elkaar iets tastbaars wil bereiken. Hoe beter wij kunnen verbinden, hoe meer impact we immers maken. Dus daarom een minicursus solderen:


1. Begin bij het oordeel. Klinkt tegenstrijdig? Toch niet, want goed weet waar de mensen waar je mee werkt stuk voor stuk vandaan komen zie je direct waar ze elkaar kunnen vinden én heb je context. Dit werkt vaak veel sneller dan direct op zoek naar de gemene deler.


2. Vraag bij ieder containerbegrip door. Wees een moderator! Hoor je een woord als ‘vaak’, ‘veel’: hoe vaak of hoe veel bedoel je? Hoor je woorden als ‘onrust’ ‘plezier’, ‘werkdruk’? Allemaal woorden waar je op kan doorvragen. Vaak begrijp je prima wat bijvoorbeeld ‘werkdruk’ is, maar er gaat een persoonlijke wereld en concrete invulling achter schuil. Vraag of iemand wil vertellen en zoek in de details de herkenning op. Dáár zit de waarde.


3. Neem de tijd. Want verbinden met taal kost nou eenmaal tijd. Vuistregel: 80% voor het onderzoek, 20% voor het elkaar vinden, verbinden en de volgende stappen. Vaak een invuloefening met gedragen resultaat als de vertrekpunten goed uitgewerkt hebt.


4. Weet welke lamp je aan wil zetten. Solderen zonder doel voor ogen geeft een heerlijke onderlinge verbinding maar is uiteindelijk niet daadkrachtig. Weet dus waar je naartoe werkt! Waar je ook begint, je kan je doel altijd aanscherpen. Hoe? Zie punt 1 en 2!


Solderen is één van de belangrijkste vaardigheden waarmee je verandering op gang kan helpen. In de basistraining Theory U gaan we hier uitgebreid mee aan de slag en krijg je de kans de onderliggende principes toe te passen op een verandering waar jij je op wilt richten. De volgende is op 19 mei, er zijn nog een paar plekken vrij als je erbij wil zijn!
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page