top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

JA het doet er toe!

“Waarom zou je klimaatvriendelijker gedrag vertonen als jouw individuele gedrag het verschil niet maakt?” Ow jongens, je wil niet weten hoe vaak ik deze om mijn oren krijg. Feiten laten onomstotelijk zien dat ik (of jij ) als 1/8.000.000.000 deel van de aarde inderdaad geen deuk in een pakje boter sla als ik de trein neem, niet vlieg of een vegetarische gehaktbal eet.


Tja.


Toch doe ik het.


En soms maakt het me moedeloos, omdat ik ook wel weet dat ik op mijn kleine schaal het niet oplossen kan. Daarom was ik ook blij verrast dat Hans Stegeman (bedankt Hans) mij vorige week in het FD onverwachts een groot hart onder de riem stak. Hij gaf in een rake column over de waarde van activisme woorden aan het waarom: zij handelen niet uit economische overweging maar uit morele overtuiging.


En hij legde uit waarom het zinvol is uit morele overtuiging te handelen. Als er maar genoeg mensen bereid zijn ander (voor de wereld gezonder) gedrag te vertonen ontstaat er een omslagpunt waarbij het systeem verandert. Het omslagpunt ligt tussen de 25% - 50% van de mensen. Er lopen nogal wat discussies over deze percentages maar toch, een stuk bereikbaarder dan 100% van de mensheid. Ik haal er kracht uit dat we dit wél met elkaar voor elkaar gaan boksen. En dat mag dan weer met hoofd, feiten, concrete oplossingen. Graag zelfs!


Om deze balans tussen het denken en het ervaren, het weten en het voelen, het hoofd en het hart ben ik inmiddels als die jaren aan de slag met Theory U. Bij mijn weten het helderste raamwerk raamwerk dat de feiten aan het diepe ervaren koppelt, en het dromen aan de concrete actie.


Dus voor alle mensen met ideeën, alle dromers, alle plannenmakers en vooral iedereen die voelt dat hij of zij iets bij te dragen heeft maar niet weet waar te beginnen: Vrijdag 9 december begeleid ik een dag waarin we Theory U verkennen vanuit de onderstroom. Met verschillende oefeningen uit Social Presencing Theater geef je steeds meer vorm aan wat jou te doen staat. Systemisch werk met Theory U. Omdat jouw veranderpotentieel keihard telt!
91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page