top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

Hop met dat idee!

Razend frustrerend, soms word ik gek van mijn gedachten die in cirkeltjes rondgaan en lijkt het of er echt niets uit mijn handen komt. Klinkt niet echt als een succesverhaal, eerder als falen- why share? Omdat heel veel mensen de wereld willen verrijken met hun intenties, ideeën en plannen maar er niet uitkomen! En daarin kan en wil ik iets betekenen.


Laten we starten bij de basis. Waarom lopen we zo vast? Als je het Theory U model erbij pakt zie je wat er gebeurt in de rode pijl: we maken een shortcut van "Presencing" naar "Performing".


Een goed idee waarvan je voelt en weet dat je er iets mee moet, krijg je namelijk onderin de “U”. Zo'n idee ontstaat niet uit je ratio, uit je hoofd. Het begint in je hoofd, maar het vormt zich vooral in je gevoel en in je lijf. Van een goed idee ga je niet voor niets kwispelen, je voelt de potentie en het enthousiasme stroomt.


Mijn grootste valkuil (en ik ben hierin niet alleen!) is dat ik zo’n kwispel direct met mijn hoofd ga uitwerken. En dat betekent dat ik een heel onbewust referentiekader erbij haal waaraan ik het succes van mijn initiatief afmeet: een greepje uit mijn eigen oordelen-bibliotheek: Het moet perfect kloppen en uitgewerkt zijn, iedereen moet het fantastisch vinden, als ik maar geen kritiek krijg, wat zouden mijn collega’s ervan vinden als ik dit ga doen, draagt het bij aan mijn bedrijfje, snap ik hier wel genoeg van, et cetera… En voor ik het weet doe ik maar niets. Toch het veiligst.
Dus wat is de truc? Blijf uit je hoofd, blijf onderin de U! Zo’n idee moet context en taal krijgen. En dat haal je niet uit je hoofd (bewuste). Blijf bij je idee en ga ermee spelen, ontdekken, bouwen. Zoek de lol en het plezier op in wat je ermee zou kunnen en wees vrij!


Een van de leukste dingen die ik in trainingen doe is de deelnemers een grote bak speelgoed van mijn kinderen geven, zodat ze al spelend hun idee vorm kunnen geven. Het is fantastisch om te zien welk inzicht dinosaurussen, blokken en boerderijdieren kunnen geven. En ja, ook als het gaat over zware en complexe thema’s als bijdragen aan verduurzaming, inclusiviteit, een carrièreswitch of het starten van je eigen bedrijf.


Zorgen dat veel meer mensen met een idee wat bijdraagt aan een gezondere wereld een stap verder komen in succesvolle uitvoer was ooit óók een vaag plan. Inmiddels staat er op 2 juni een training Presencing gepland, waarin we hieraan werken. Tijdens de training deel ik mijn kennis over dit onderwerp en de bak met dinosaurussen mee, zodat jij gericht kan werken aan je plan. Voorkennis over Theory U heb je niet nodig, de wens om iets met je plannen te gaan doen wel!


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page