top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

Carrièreswitch voor een gezondere wereld: Lessons learned

De Correspondent stelde vorige week de vraag waarom niet veel meer juristen, bankiers en consultants werken aan de belangrijkste problemen van onze tijd. Vierenhalf jaar geleden stond ik (trainer & consultant ) op hetzelfde kantelpunt. Baan opzeggen en De switch maken? Ik wilde niet weg bij mijn fijne werkgever maar ben toch gesprongen, het diepe in. En na een paar jaar watertrappelen heb ik weer vaste grond onder mijn voeten. Voor alle potentiële of nog dwalende switchers: Mijn 4 lessons learned tijdens het trappelen.


1. Mijn volgende baan bleek niet te bestaan, hij moest ontstaan

Ik heb echt overal gezocht. Groene vacaturebank, recruiters aangeschreven, gesprekken gevoerd, nergens zat hij tussen, mijn volgende baan. Te inhoudelijk, te technisch, sector die niet paste, te corporate- altijd wat. Pas toen ik me realiseerde dat niemand voor mij die vacature had geschreven, ben ik in gesprek gegaan met andere switchers, of mensen die iets deden waar ik nieuwsgierig naar werd. Opdrachten die ik doe in partnerschappen e trainingen de ik geef rond Theory U zijn allemaal vanuit deze verbinding geleidelijk gegroeid. Had ik nooit zelf kunnen uitdokteren.


2. Ik wilde te snel succesvol zijn, bleek geen succes

Sta je dan, bij de KVK. Ready to go! Opdrachten vinden, de wereld verbeteren, impact maken! Moed, vertrouwen en de verwachting dat het lukt zijn er, maar dan.. (zie punt 1). DE valkuil die voor iedere switcher een keer langskomt: je gaat jezelf vastdenken in het ‘niet weten’, in de onzekerheid van de juiste keuze maken. De verwachtingen van anderen. Je financiële zekerheid. Je eigen kennis en kunde die niet aanwezig lijkt. Niets is meer wat het lijkt, en dat zet je vast in je doen en laten. De oplossing? Punt 3.


3. Doe een stapje naar voren en een stapje terug

Onze kinderen zeggen bij alles wat niet lukt “Experimentje geslaagd!” En die leefregel bleek uiteindelijk mijn beste vriend. Ik heb opdrachten aangenomen waar ik niet gelukkig van werd (geslaagd), ik ben in samenwerkingen gestapt die niet samenwerkten (geslaagd) en ik heb programma’s ontwikkeld die niet liepen (geslaagd). Tot op de dag van vandaag. Hoe meer er niet slaagt, hoe beter ik weet wat ik wel wil. En deze ervaringen dragen juist bij aan alle mooie samenwerkingsverbanden die wel uit de verf komen. Dus blijf onderweg!


4. Weet wat je kan, kies waar je het doet

Resultaat na vierenhalf jaar? Ik ben weer consultant en trainer. Het is en blijft voor mij die 9+ ervaring om leiderschapstrainingen te ontwerpen en te geven, maar ook om bij klanten in langere trajecten de schouders eronder te zetten en die doelen te halen. Het grote verschil is een heel helder plaatje waaraan, met wie en hoe ik wil bijdragen. Dat was zonder de switch nooit ontstaan.


Zit je zelf vast of kun je een zetje gebruiken? Welkom bij de club, je bent niet de enige! En schroom niet me een PM te sturen als je meer wil weten of met je switch aan de slag wil gaan. We hebben immers iedereen nodig om te werken aan de belangrijkste problemen van onze tijd!274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

HOOR JE WEL WAT IK ZEG?!

Af en toe ook het idee dat je niet gehoord wordt? Dikke kans dat jij diegene óók niet hoort. Huh? Laatst had ik het ook weer. Ik was met iemand in gesprek over een onderwerp waarin we van mening versc

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page