top of page
Zoeken
  • Mariëtte Alblas

VAST

Vastgedraaid. Mijn kinderen leven over 80 jaar nog, ik voel dat ik wat moet doen om hen een gezonde toekomst te geven. Maar HOE dan? Dit is een oproep aan iedereen die het even niet weet.


Sinds ik, nu alweer bijna 5 jaar geleden, terugfietste na het stemmen voor de Tweede Kamer werd ik geraakt door deze vraag. Zinvol om een duurzame stem uit te brengen maar het voelde ook een beetje als de ‘easy way out’. Legde ik daar met een rood kruisje de verantwoordelijkheid voor een gezonde toekomst in handen van een vertegenwoordiger in de Tweede Kamer? Dat klopte gevoelsmatig niet. En daar, op mijn fiets, startte mijn eigen zoektocht.


Een zoektocht die ik inmiddels vaker tegenkom en die door velen met mij wordt doorleefd. Steeds meer mensen om me heen weten het even niet. Ze voelen dat ze hun aandeel in de transformatie naar een gezonde wereld te vervullen hebben maar lopen volledig vast in de complexiteit ervan.

- Ik moet meer kunnen doen dan vegetarische gehaktballen eten en zonnepanelen op het dak leggen. Ik zou graag ook in mijn werk meer bijdragen, maar hoe dan?

- Dit vraagstuk is zo complex en zo groot, heeft het eigenlijk wel zin om me hierin te mengen?

- Ik heb geen briljant idee voor een duurzame business, ik ben niet iemand die op de voorgrond staat en zich uit spreekt, wie ben ik om het verschil te maken?

- Ik heb een huis, kinderen, een goede baan en een bepaalde levensstandaard. Moet ik dat alles opgeven als ik iets richting duurzaamheid wil doen?


Was er maar een bijsluiter met een stappenplan om uit die kluwen te komen. Inmiddels na een jaar of 5 puzzelen, levenslessen en experimenten begin ik mijn eigen kluwen redelijk te ontrafelen en heb ik het gevoel dat ik deze zoektocht kan helpen structureren, versimpelen, effect kan geven. Maar dat betekent ook dat ik een gekleurd perspectief heb in het hoe...


Daarom ben ik op zoek naar mensen die vast zitten en die me willen meenemen in hun puzzel. Waarom? Zoals Scharmer het in Theory U treffend zegt: Observe, observe, observe. Krijg die feiten op tafel en begrijp alle perspectieven.


Zit je vast? En kan je wel een gesprek gebruiken om grip te krijgen op je eigen vraagstuk? En wil je mij helpen in het vormen van een regenboog aan perspectieven? Laat het me weten in de comments, tag iemand of stuur me een berichtje en ik kom bij je in de lucht!

Op naar een gezondere wereld

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page